ZLATNE MEDALJE ZA VOJINA MANDIĆA, LUKU STOŠIĆA I VELJKA PANTELIĆA NA TURNIRU “BIH AND NIPPON 2015.” U SARAJEVU

FENOMENALNA MILICA STOJANOVIĆ BLISTALA U RUMI
October 29, 2015
NAJBOLJI NA NAJJAČEM TURNIRU ZA MLAĐE UZRASNE KATEGORIJE , ČAK 25 MEDALJA NA 3.TROFEJU “SVETISLAV IVANOVIĆ ES 2015”
November 30, 2015
Show all

ZLATNE MEDALJE ZA VOJINA MANDIĆA, LUKU STOŠIĆA I VELJKA PANTELIĆA NA TURNIRU “BIH AND NIPPON 2015.” U SARAJEVU

Nastupi naših takmičara na međunarodnoj sceni nastavljeni su prethodnog vikenda na međunarodnom turniru “Bih and Nippon” , koji se, već 15 godina tradicionalno održava u Sarajevu. Pod pokroviteljstvom Ambasade Japana u Sarajevu, veliki broj mladih džudista iz zemalja regiona se, pod svodovima Ilidžanskog kulturno-sportskog centra, nadmetao u uzbudljivim borbama. Učestvovalo je preko 500 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije. Predvođeni trenerima Nebojšom Mandićem i Đorđem Martinovićem, nastupali su naši takmičari iz sekcija “Medaković”, “Bežanijska kosa” I “Senjak”.

Takmičar sekcije “Medaković” Veljko Pantelić je veoma ubedljivo počeo svoj nastup na ovom turniru. Iz meča u meč je podizao kvalitet svojih borbi i veoma ubedljivo i zrelo došao do najsjajnijeg odličja. Veljkov odličan nastup u Sarajevu je produkt njegovog ogromnog rada i nespornog talenta. Ono što Veljka izdvaja od ostalih je ogromna psihička stabilnost i samouverenost. Sa četiri pobede ubedljivo je osvojio zlatnu medalju u Sarajevu.

Luka Stošić je takođe imao odličan nastup, sa veoma specifičnim zadatkom. Naime, Stošić je već prepoznatljiv kao nemilosrdan bacač, jer raspolaže raskošnim tehnikama bacanja, koje svakodnevno usavršava i obogaćuje. Ovoga puta u dogovoru sa svojim trenerima je imao veoma zahtevan zadatak da mečeve rešava taktički, odnosno da bodovno povede i sačuva prednost do kraja meča. Time se povećava njegova koncentracija kao i specifična kondicija u situacijama kad je neophodno da se aktivno brani. Luka je zadatak izvršio besprekorno i veoma superiorno osvojio zlatnu medalju.Obzirom da Stošić sledeće godine menja starosnu kategoriju i ulazi u mlađe pionire, ovakvi vidovi specifičnih borbi sa zadatkom su veoma korisni u njegovom daljem takmičarskom sazrevanju.

Iz sekcije “Bežanijska kosa” u starosnoj kategoriji mlađih pionira je nastupao već prekaljeni takmičar Vojin Mandić, inače nosilac državne medalje. Iz borbe u borbu Mandić je bivao sve superiorniji i ubedljiviji, pa je zrelim nastupom osvojio zlatnu medalju i nastavio veoma uspešan niz osvojenih medalja u ovoj kalendarskoj godini. Obzirom da Vojin Mandić sledeće godine prelazi u starije pionire, ovakvi njegovi nastupi predstavljaju sjajnu uvertiru pred izazove koji ga očekuju u toj uzrasnoj kategoriji.
Luka Božić iz sekcije “Medaković” već nekoliko poslednjih takmičenja iskazuje veliki napredak kako u tehnici, tako i u pristupu borbama, što rezultira osvajanjem medalja. Značajan napredak u tehnici i Lukine akrobatske veštine, motivisanost i posvećenost su dobitna kombinacija u njegovom sportskom sazrevanju. U narednom periodu je veoma važno raditi na Božićevoj psihološkoj stabilnosti, koja je neophodna za probijanje barijere ulaska u finalne mečeve.

Teodora Stošić je osvajanjem srebrne medalje nastavila kontinuitet osvajanja medalja, ali mora žestoko da poradi na parternoj i tehnici bacanja, a posebno na koncentraciji, kako bi bila mnogo ubedljivija. Lazar Ljubić je, iako rovit i nezalečen od prehlade, iskazao ogromnu želju za nastupom u Sarajevu. Ubedljivo je pobedio u prvoj borbi, ali je u daljem nastavku takmičenja izgubio i obzirom da propozicijama takmičenja nije bilo repasaža, ostao na sedmom mestu. Veliko poštovanje i respekt za Lazarev pristup džudou i odgovornost prema takmičenju. Takvim pozitivnim ličnim primerom Ljubić pokazuje koliko voli sport kojim se bavi i koliko utiče na svoje drugove u stvaranju pozitivne sportske atmosfere.

Najmalđi takmičar Uroš Milekić i nešto stariji Filip Živković  nastavljaju sa sticanjem takmičarskog iskustva. Neophodno je još veoma malo vremena provedenog u sali za treninge i sigurni smo da će u nastupajućim takmičenjima njih dvojica početi da osvajaju odličja. Za sad sve ide po planu i njihova posvećenost, napredak na tehničko-taktičkom polju i motivacija su na izvrsnom nivou. Pitanje je trenutka kad će i oni zablistati sa osvojenim medaljama na grudima.

Nakon završenog takmičenja i dodele priznanja, medalja i diploma, naša ekspedicija je ovaj veliki uspeh proslavila i počastila se čuvenim sarajevskim ćevapima i razgledanjem znamenitosti Baščaršije. Sa puno pozitivnih utisaka se svi vraćaju u Beograd i željno iščekuju naredna takmičenja.

Sve čestitke svim takmičarima i trenerima, a u narednim takmičenjima svima želimo puno uspeha.