Svetski dan džudoa 28.oktobar

Partizanov trofej “Svetislav Ivanović Es 2021. ” premašio očekivanja
November 1, 2021
Show all

Svetski dan džudoa 28.oktobar

Svake godine na dan 28. oktobra obeležava se Svetski dan džudoa. Za moto ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana džudoa, izabrana je reč ‘SOLIDARNOST’.
Već mesecima čitavo čovečanstvo pati pod udarima pandemije Covid-19. Svaki talas epidemije kao da je poslednji, ali… neumoljivo poziva na još jedan i još jedan…
Uprkos teškoćama zbog pandemije COVID-19, džudo porodica nikada nije bila tako ujedinjena, da prebrodi sva iskušenja i to je dokazala na najlepši mogući način tokom nedavnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju. Kao da katastrofa nije dovoljna, svet je suočen sa drugim razornim pošastima; političke krize koje su hiljade izbeglica izbacile na puteve i klimatske krize koje su ugrozile samu prirodu života, nastavile su da se roje nad našim glavama. Ipak, nije sve sumorno i postoji mnogo razloga za nadu i snove. U našim srcima je Solidarnost…među narodima i izvan razlika, deo je ove nade koju džudo zajednica želi da promoviše.
2020. godine smo obeležavali Svetski džudo dan, kroz slogan „Zajedno smo jači.“ Ima li bolje teme da završimo od one solidarnosti, solidarnosti koju želimoy aktivnu i stvarnu. Baš kao i moralni kodeks džudoa, pričanje o solidarnosti nije dovoljno, ne radi se samo o rečima.
Sa pojmom solidarnosti, važno je povezati altruizam, velikodušnost i dobročinstvo. Sami ne možemo mnogo, ali zajedno je moguće srušiti planine.
28. oktobra 2021. proslavićemo sposobnost džudo porodice da se okupi oko svojih vrednosti i sposobnost da ih podeli sa što je moguće više ljudi. Razmišljati o solidarnosti, govoreći sebi da ruka koju pružate danas može biti ona koja vam je potrebna sutra.
U teškim vremenima kroz koja prolazimo, držimo se zajedno, podržavajmo i pomažimo jedni drugima. Budimo solidarni…