Istorijski pregled razvoja džudoa u Srbiji

Znatno pre džudoa, na našem prostoru je sporadično i neorganizovano praktikovan džiudžicu. Javnosti je prvi put predstavljen još početkom ovoga veka kada su se pojavili prvi priručnici štampani na našem jeziku: “Viteške igre i sportovi” Milenka Arsovića (Beograd, 1911.godine) i “Džiu-džicu- sistem fizičkog vaspitanja u Japanaca” Stevana Milićevića (Beograd, 1914. godine).
Između dva rata, džiudžicu se vežbao u vidu samoodbrane uglavnom u vojsci i policiji.
Prava istorija judoa počinje posle II svetskog rata kada je u Zagrebu 1951. godine osnovan prvi džudo klub (Akademski džudo klub “Mladost”), 1953. godine osnivaju se prvi klubovi u Beogradu (“Radnički” i “Partizan”) i u Ljubljani. Ubrzo zatim pri republičkim teškoatletskim savezima (koji su uglavnom obuhvatali još i rvanje i dizanje tegova) osnivaju se prvi džudo odbori, a već 1954. godine osniva se pri Teškoatletskom savezu Jugoslavije Džudo odbor Jugoslavije.
Od tada počinje veoma brz uspon ovog sporta u našoj zemlji. Tom brzom i ekspanzivnom razvoju osim velikog entuzijazma naših džudo pionira, veoma su doprineli i seminari i kursevi koje su i kod nas držali poznati japanski majstori: Nacui (prvi zvanični prvak sveta); Macuzaki, Nagaoka, Jamamoto i drugi.
Godinu dana po osnivanju Džudo odbora Jugoslavije 1955. godine, u Zagrebu je održano i prvo zvanično prvenstvo Jugoslavije u džudou i od tada se prvenstva Jugoslavije redovno održavaju svake godine.
Dve godine kasnije, 1957., Džudo savez Jugoslavije postaje član Evropske džudo Unije (EJU), sledeće godine prvi put se pojavljuje na međunarodnom takmičenju (studentsko prvenstvo Evrope u Sen Tropeu, u Francuskoj), a već 1959. godine nastupa i na Prvenstvu Evrope u Beču (inače, prvo zvanično prvenstvo Evrope održano je 1951. a prvo Svetsko prvenstvo 1956. godine u Tokiju).
Nakon toga Džudo savez Jugoslavije postaje i član Svetske Džudo Federacije (IJF) 1959. godine, jer je u međuvremenu promenio naziv (na konferenciji 1955. godine). Savez Jugoslavije za Džudo i srodne sportove (SJJSS), ovaj naziv nosi sve do 1974. godine kada ga na Konferenciji menja u Džudo savez Jugoslavije (JSJ).
Od tada do danas naši takmičari redovno nastupaju na svim zvaničnim i mnogim međunarodnim turnirima, na kojima su postizali veoma zapažene rezultate na Olimpijskim Igrama , prvenstvima Sveta i Evrope u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji za muškarce i žene.
U bivšoj Jugoslaviji aktivno je bilo oko 350 klubova sa članstvom od 20 000 takmičara i takmičarki.